Manual

Inställningar, bilder mm

 • Webbplatsinställningar – VIKTIGT! Stäng/Öppna

  De flesta resurser som ligger i resursträdet är sidor, men i vår responsiva webblösning finns det även en resurs som innehåller inställningar som används över hela sajten, som t.ex. innehållet i sidfoten, länkar till sociala medier, till vilken adress kontaktformuläret ska skickas osv. Resursen heter Inställningar och finns i mappen Övrigt.

  1. Veckla ut sidträdet under Övrigt genom att klicka på pilen
  2. Klicka på titeln Inställningar
  3. Fyll i informationen under de olika flikarna
  4. Spara!
 • Sidhuvud och sidfot Stäng/Öppna

  Sidhuvud

  Sidhuvudet innehåller bl.a. logo, meny och länkar till sociala medier. Menyn genereras automatiskt utifrån de sidor man skapar. Länkarna till sociala medier redigeras under Inställningar:

  1. Klicka på resursen Inställningar som finns i mappen Övrigt.
  2. Klicka på Sociala medier.
  3. Fyll i URLerna till dina sidor på de sociala medier som du vill länka till.
  4. Spara!

  Sidfot

  De tre kolumnerna i sidfoten samt raden med copyrighttext (eller liknande) redigeras också under Inställningar, under Karta respektive Sidfot.

 • Sidinställningar Stäng/Öppna

  Om man klickar på en sida i resursträdet för att redigera den så ser man att det på de allra flesta sidor finns fält för sidtitel, menytitel och diverse inställningar för sökmotoroptimering mm. Dessa ligger högst upp i redigeringsfönstret under fliken Dokument och bör noggrant gås igenom för varje enskild sida.

  Sidtitel

  Det som skrivs under Sidtitel används som rubrik på sidan, och även som webbläsartitel och menytitel om inget annat anges.

  Webbläsartitel

  Webbläsartiteln är det som står som titel i webbläsarfönstret. Denna används även i hög grad av Google och är därför mycket viktig vid sökmotoroptimering. Webbläsartiteln används även som klickbar rubrik i Googles sökresultaltlista. Smalltown Medias responsiva webblösning är byggd så att din webbplats namn läggs till sist i webbläsartiteln per automatik (t.ex. "Webbplatser | Smalltown Media"), så att du inte ska behöva göra det på varje sida. Anger du inget värde under Webbläsartitel används det som står under Sidtitel som istället.
  Lästips: 10 tips för lyckad Title tagg

  Meta-beskrivning

  Meta-beskrivningen är uteslutande till för sökmotorer. Texten används som beskrivning av webbsidan i Googles sökresultatlista och den används även av Google för att bestämma hur högt sidan ska rankas på olika sökord. Anger du ingen meta-beskrivning så används sidans innehåll som beskrivning istället.
  Lästips: Meta description – en säljande snippet 

  Använder mall

  Lista med de olika sidmallar som finns att välja mellan. De mallar som används för vanliga textsidor är Innehållssida och Innehållssida med bildspel.

  Alias

  Aliaset används för att skapa en sökmotor- och användarvänlig webbadress till sidan. Aliaset är den del av webbadressen som står efter ditt domännamn och slutar med .html. I webbadressen http://www.smalltown.se/webbplatser.html är det alltså "webbplatser" som är alias. Aliaset genereras automatiskt utifrån sidtiteln, men bör ändras för att inte innehålla några specialtecken eller åäö. Webbadressen bör bara innehålla tecknen a-z, 0-9 och bindestreck istället för mellanslag och vara kort och koncis.

  Menytitel

  Om du vill att navigeringsmenyns länk till sidan ska vara en annan än sidtiteln så anger du den här.

  Göm för menyer

  Kryssa i rutan Göm för menyer om du inte vill att sidan ska finnas med i navigeringsmenyn. Sidan kan ändå nås via en direkt länk.

  Publicerad

  Kryssa i om du vill att sidan ska synas direkt när den sparas. Lämnas rutan tom är det bara den som är inloggad i MODx Manager som kan se den tills dess att den publiceras.

  Glöm inte att Spara när du gjort ändringar!

  Vill du lära dig mer om sökmotoroptimering?
  Ladda ner Googles "Grundhandbok om sökmotoroptimering"

 • Tidsstyrning Stäng/Öppna

  På fliken Tidsstyrning kan man för varje sida på webbplatsen ange tidpunkt för när sidan ska publiceras respektive avpubliceras per automatik.

 • Specialinnehåll Stäng/Öppna

  Beroende på vilken sidmall man valt så finns under fliken Specialinnehåll möjlighet att lägga in exempelvis bilder. De olika möjligheterna behandlas nedan.

   
 • Bilder Stäng/Öppna

  På de flesta typer av sidor kan du lägga in bilder i innehållet eller högerkolumnen.

  Förberedelser

  Börja med att förbereda bilden du vill använda. Bildernas storlek är reglerad i mallarna, så du behöver inte göra bilden i rätt storlek innan du laddar upp den, men tänk på följande så kommer uppladdningen att gå som en dans.

  • Filstorleken på bilden du laddar upp bör inte överskrida 1MB.
  • En förstoring av bilden visas när man klickar på bilden på sidan, så ladda inte upp bilder som är mindre än vad du vill att förstoringen ska vara. 1000 pixlar bredd (eller höjd om det är en stående bild) brukar vara lagom.
  • Beskär bilden innan uppladdning. Bilden görs om till ett avlångt format med proportionerna 13:5. Du kan ladda upp bilder med ett annat format, men tänk då på att bara mittenpartiet kommer att synas i bilden som genereras. Förstoringen visar däremot hela bilden i det format du laddar upp den i.
  • Spara bilden i JPG-format, och helst i RGB-färg och i upplösningen 72dpi.
  • Använd inga andra tecken än A-Z, a-z, 0-9, bindestreck (-) och understreck (_) i filnamnet. åäö, punkter (förutom innan filändelsen jpg), frågetecken och mellanslag t.ex. är strängt förbjudna.

  Ladda upp bilder

  1. När du är i redigeringsläge på sidan där du vill ha bilden, gå till fliken Specialinnehåll.
  2. Under Bild, klicka på Add item.
  3. Klicka på pilarna i den tomma dropplisten vid Bild.
  4. Se till så att mappen med bilder i är vald i fillistan till vänster.
  5. Finns redan bilden du vill använda i mappen, gå till nästa steg. Klicka annars på knappen Ladda upp filer. Klicka på Lägg till och välj bilden från din dator, sedan Ladda upp och slutligen på Stäng.
  6. Klicka på bilden så den blir markerad och sedan OK.
  7. Fyll i en Bildtext. Denna används både som bildtext under förstoringen och av sökmotorer.
  8. Välj under Placering alignleft om du vill placera bilden till vänster i texten, eller alignright om du vill placera den till höger.
  9. Välj blad de alternativ som finns för bildbredd.
  10. Klicka på Klart.
  11. Titta på vad som anges under Platshållare vid din bild – inklusive hakar och andra tecken – och skriv in exakt detta på den plats i texten där du vill ha bilden.
  12. Spara och förhandsgranska.

  Bildspel

  För att lägga in bilder i bildspelet på startsidan eller en innehållssida med bildspel följer du i stort sett samma procedur som ovan. Bilderna beskärs automatiskt till 940*400 pixlar på startsidan och 640*320 pixlar på innehållsidor.
   

  Bildgalleri

  Att ladda upp bilder till bildgallerier fungerar inte riktigt på samma sätt som bilder på andra sidor. Läs mer under Tillägg: Bildgalleri.

Om Web-in-Box

En kostnadseffektiv lösning för att snabbt komma igång med en professionell webbplats, komplett med publiceringsverktyg.

Bli uppdaterad

Kontakt

Beställning/Support
hello@smalltown.se

©Copyright, all rights reserved  ♥  En produkt av Smalltown Media, Brunskog  ♥  Org.nr 760112-6209  ♥  AA-rating sedan 2008