De flesta resurser som ligger i resursträdet är sidor, men i vår responsiva webblösning finns det även en resurs som innehåller inställningar som används över hela sajten, som t.ex. innehållet i sidfoten, länkar till sociala medier, till vilken adress kontaktformuläret ska skickas osv. Resursen heter Inställningar och finns i mappen Övrigt.
Sidhuvudet innehåller bl.a. logo, meny och länkar till sociala medier. Menyn genereras automatiskt utifrån de sidor man skapar. Länkarna till sociala medier redigeras under Inställningar:
De tre kolumnerna i sidfoten samt raden med copyrighttext (eller liknande) redigeras också under Inställningar, under Karta respektive Sidfot.
Om man klickar på en sida i resursträdet för att redigera den så ser man att det på de allra flesta sidor finns fält för sidtitel, menytitel och diverse inställningar för sökmotoroptimering mm. Dessa ligger högst upp i redigeringsfönstret under fliken Dokument och bör noggrant gås igenom för varje enskild sida.
Det som skrivs under Sidtitel används som rubrik på sidan, och även som webbläsartitel och menytitel om inget annat anges.
Webbläsartiteln är det som står som titel i webbläsarfönstret. Denna används även i hög grad av Google och är därför mycket viktig vid sökmotoroptimering. Webbläsartiteln används även som klickbar rubrik i Googles sökresultaltlista. Smalltown Medias responsiva webblösning är byggd så att din webbplats namn läggs till sist i webbläsartiteln per automatik (t.ex. "Webbplatser | Smalltown Media"), så att du inte ska behöva göra det på varje sida. Anger du inget värde under Webbläsartitel används det som står under Sidtitel som istället.
Lästips: 10 tips för lyckad Title tagg
Meta-beskrivningen är uteslutande till för sökmotorer. Texten används som beskrivning av webbsidan i Googles sökresultatlista och den används även av Google för att bestämma hur högt sidan ska rankas på olika sökord. Anger du ingen meta-beskrivning så används sidans innehåll som beskrivning istället.
Lästips: Meta description – en säljande snippet
Lista med de olika sidmallar som finns att välja mellan. De mallar som används för vanliga textsidor är Innehållssida och Innehållssida med bildspel.
Aliaset används för att skapa en sökmotor- och användarvänlig webbadress till sidan. Aliaset är den del av webbadressen som står efter ditt domännamn och slutar med .html. I webbadressen http://www.smalltown.se/webbplatser.html är det alltså "webbplatser" som är alias. Aliaset genereras automatiskt utifrån sidtiteln, men bör ändras för att inte innehålla några specialtecken eller åäö. Webbadressen bör bara innehålla tecknen a-z, 0-9 och bindestreck istället för mellanslag och vara kort och koncis.
Om du vill att navigeringsmenyns länk till sidan ska vara en annan än sidtiteln så anger du den här.
Kryssa i rutan Göm för menyer om du inte vill att sidan ska finnas med i navigeringsmenyn. Sidan kan ändå nås via en direkt länk.
Kryssa i om du vill att sidan ska synas direkt när den sparas. Lämnas rutan tom är det bara den som är inloggad i MODx Manager som kan se den tills dess att den publiceras.
Glöm inte att Spara när du gjort ändringar!
Vill du lära dig mer om sökmotoroptimering?
Ladda ner Googles "Grundhandbok om sökmotoroptimering"
På fliken Tidsstyrning kan man för varje sida på webbplatsen ange tidpunkt för när sidan ska publiceras respektive avpubliceras per automatik.
Beroende på vilken sidmall man valt så finns under fliken Specialinnehåll möjlighet att lägga in exempelvis bilder. De olika möjligheterna behandlas nedan.
På de flesta typer av sidor kan du lägga in bilder i innehållet eller högerkolumnen.
Börja med att förbereda bilden du vill använda. Bildernas storlek är reglerad i mallarna, så du behöver inte göra bilden i rätt storlek innan du laddar upp den, men tänk på följande så kommer uppladdningen att gå som en dans.