Manual

Grunder

 • In- och utloggning Stäng/Öppna

  Logga in

  När du ska redigera innehållet på din webbplats loggar du in i MODx Manager via din webbläsare. Generellt fungerar det mesta på webben bäst om du använder en relativt ny webbläsare, och helst inte Internet Explorer, så ladda gärna ner senaste versionen av t.ex. Google Chrome och bekanta dig med den innan du går vidare.

  Du når inloggningssidan till MODx Manager genom att lägga till /manager/ i slutet av din domän:

  • Öppna din webbläsare och gå till http://www.dittdomannamn.se/manager/
  • Skriv in ditt användarnamn och lösenord och klicka Logga in

  Logga ut

  Klicka på Logga ut i övre högra hörnet. 

 • Byta lösenord Stäng/Öppna

  Klicka på ditt användarnamn i övre högra hörnet och sedan på fliken Nollställ lösenord för att byta till valfritt lösenord.

  Fyll i ditt gamla lösenord i första rutan och det önskade lösenordet i de två nästa rutorna. Klicka på Spara.

 • Introduktion till MODx Manager Stäng/Öppna

  Managerfönstret är uppdelat i tre delar:

  1. Sidhuvudet: Meny med länkar till de olika delarna av Manager
  2. Vänster: Resursträdet
  3. Höger: Redigeringsdelen

  Du kan ändra bredden på vänster- och högerpanelen genom att dra i reglaget mellan delarna.

  Resursträdet

  Resursträdet som ligger till vänster i vyn när du loggar in i MODx Manager är en hierarkisk lista över alla sidor (s.k. dokument) och andra resurser på webbplatsen. Här väljer du den sida du vill redigera, flytta eller radera.

  Alla sidor ligger i en mapp som heter web (eller språkets namn om du har en flerspråkig webbplats). Klicka på pilen bredvid namnet för att veckla ut resursträdet.

  Om en resurs i listan har en pil till vänster om namnet så kan du klicka på den för att veckla ut respektive fälla ihop listan av undersidor.

  För att redigera ett dokument, klicka på titeln.

  Ovanför trädet finns även en rad ikoner. Ställ muspekaren på dem för en förklaring av vad de gör.

  Snabbmeny

  Genom att högerklicka (eller Ctrl-klicka på Mac) på en resurs öppnar du snabbmenyn. Här kan du t.ex. skapa en undersida genom att klicka på Skapa > Skapa ett dokument här. Då slipper du flytta sidan till rätt kategori efter att du skapat den. Klickar du på Redigera resurs eller Snabbuppdatera resurs kan du genast börja redigera sidan.

 • Redigera innehåll – grunder Stäng/Öppna

  Vi återkommer längre fram till hur man redigerar olika typer av innehåll, men för att redigera en vanlig textsida i MODx Manager är grunderna alltid dessa:

  1. Leta upp sidan i resursträdet och klicka på titeln
  2. Redigera innehållet
  3. Spara sidan genom att klicka på Spara-knappen upptill på sidan (eller klicka på Stäng för att återgå till senast sparade version)

  Spara ofta! Du kan förlora dina ändringar om du tappar internetuppkopplingen, datorn kraschar eller om du sitter för länge med samma sida.

  Förhandsgranska

  Gör ett av följande för att se hur en sida ser ut när du har gjort ändringar:

  • Spara och klicka sedan på Visa.
  • Ha webbplatsen öppen i ett annat fönster eller en annan flik i din webbläsare. Klicka på din webbläsares Uppdatera-knapp när du sparat en sida och vill se ändringarna du gjort.

  Ser du inte dina ändringar kan du ibland behöva klicka CTRL + F5 eller rensa webbläsarens cacheminne, beroende på vilken webbläsare du använder och hur den är inställd.

 • Redigera texter Stäng/Öppna

  Editorn i dokumentinnehållsfönstret fungerar likt Word. Några viktiga saker att tänka på:

  • Om du kopierar innehåll direkt från Word måste du använda knappen Klistra in från Word. Annars kommer all formatering med från Word, och det vill vi inte. Samma sak om du klistrar in text någon annanstans ifrån, t.ex. en webbsida. Klicka på Klistra in som text innan du klistrar in texten, annars kan det bli en väldig röra med konstiga typsnitt osv.
  • Gör inga radbrytningar när du skriver dina texter förutom vid nytt stycke, och ta bort alla radbrytningar när du klistrar in text. Radbrytningar görs automatiskt av webbläsaren och hamnar på olika ställen beroende på hur besökarens dator, surfplatta eller mobil visar sidan. Ett nytt stycke gör du som vanligt med Enter. Vid behov kan du även göra en enkel radbrytning genom att hålla ner Shift samtidigt som du trycker på Enter. 

  Ovanför editorn finns ett antal knappar. Bekanta dig med knapparnas funktion genom att ställa muspekaren på dem så visas en beskrivning, och prova dem gärna på en sida som inte är publicerad.

  Rubriker

  1. Se till att texten du vill göra till en rubrik står som ett eget stycke (dvs ett Enter-slag både under och över rubriken).
  2. Placera markören på textraden.
  3. Välj rätt rubriknivå ur dropplistan Format. Se till att du använder rubriknivåerna hierarkiskt, alltså att din översta rubrik är Rubrik 2 och underrubriken Rubrik 3 osv.
  4. Spara.
  5. Förhandsgranska sidan (se ovan) för att kontrollera att avståndet ovanför och under rubriken ser rätt ut. Jämför gärna med andra sidor på webbplatsen. Ser det inte rätt ut kan du behöva ta bort eller lägga till en radbrytning eller styckebrytning.

  För att ta bort en rubrik kan du antingen radera texten, eller ställa markören i textraden och välja Stycke i dropplistan Format.

  Formatera text

  Förutom att göra rubriker och använda knapparna för fet och kursiv stil kan du även välja vissa förutbestämda format på texten. Markera texten och välj en stil ur dropplistan Stilar.

  För att se vad de olika stilarna gör titta på din exempelsida som du hittar på http://www.dinurl.se/ovrigt/exempelsida.html eller på innehållsidan i demot, och prova dig fram på en opublicerad sida.

 • Länkar och knappar Stäng/Öppna

  I innehållet kan man skapa länkar till sidor på den egna webbplatsen, filer (t.ex. pdf- eller doc-filer) och andra webbplatser.

  1. Markera texten eller bilden du vill göra till en länk.
  2. Klicka på Infoga/redigera länk.
  3. I rutan som poppar upp skriver du om det är en extern länk (länk till en annan webbplats) in länkens hela URL, inklusive http://. Vill du göra en länk till en fil klickar du istället på Bläddra-knappen och laddar upp och dubbelklickar på filen. Använd aldrig mellanslag eller åäö i filnamnet, och inte heller andra tecken förutom a-Z, a-z, 0-9, bindestreck (-) och understreck (_). Är det en länk till en annan sida inom webbplatsen du vill göra så kan du söka efter sidan i sökrutan genom att skriva in de första bokstäverna i sidans namn och välja sidan ur listan som kommer upp.
  4. Vill du bara göra en vanlig länk, gå vidare till nästa steg. För att göra en knapp, välj button i dropplistan Klass
  5. När du är klar klickar du på Infoga
  6. Voilà! Spara och förhandsgranska och testa din länk.
 • Skapa nya sidor Stäng/Öppna

  För att skapa en ny sida, gör ett av följande:

  1. Högerklicka på sidan eller mappen i resursträdet som du vill att den nya sidan ska ligga under i menyn. Ska sidan ligga på menyns översta nivå, högerklicka på "web" (eller språkets namn om du har en flerspråkig webbplats).
  2. I menyn som kommer upp, klicka på Skapa > Skapa ett dokument här.
  3. Fyll i uppgifterna för den nya sidan och spara.

  eller

  1. Klicka på ikonen för "Nytt dokument" som finns ovanför resursträdet.
  2. Fyll i uppgifterna för den nya sidan och spara.
 • Flytta sidor/Ändra menyordning Stäng/Öppna

  För att flytta en sida, "ta tag" i den i resursträdet genom att klicka och hålla nere musknappen. Dra den till önskad plats i resursträdet och släpp den där. Sidan är nu flyttad!

Om Web-in-Box

En kostnadseffektiv lösning för att snabbt komma igång med en professionell webbplats, komplett med publiceringsverktyg.

Bli uppdaterad

Kontakt

Beställning/Support
hello@smalltown.se

©Copyright, all rights reserved  ♥  En produkt av Smalltown Media, Brunskog  ♥  Org.nr 760112-6209  ♥  AA-rating sedan 2008