När du ska redigera innehållet på din webbplats loggar du in i MODx Manager via din webbläsare. Generellt fungerar det mesta på webben bäst om du använder en relativt ny webbläsare, och helst inte Internet Explorer, så ladda gärna ner senaste versionen av t.ex. Google Chrome och bekanta dig med den innan du går vidare.
Du når inloggningssidan till MODx Manager genom att lägga till /manager/ i slutet av din domän:
Klicka på Logga ut i övre högra hörnet.
Klicka på ditt användarnamn i övre högra hörnet och sedan på fliken Nollställ lösenord för att byta till valfritt lösenord.
Fyll i ditt gamla lösenord i första rutan och det önskade lösenordet i de två nästa rutorna. Klicka på Spara.
Managerfönstret är uppdelat i tre delar:
Du kan ändra bredden på vänster- och högerpanelen genom att dra i reglaget mellan delarna.
Resursträdet som ligger till vänster i vyn när du loggar in i MODx Manager är en hierarkisk lista över alla sidor (s.k. dokument) och andra resurser på webbplatsen. Här väljer du den sida du vill redigera, flytta eller radera.
Alla sidor ligger i en mapp som heter web (eller språkets namn om du har en flerspråkig webbplats). Klicka på pilen bredvid namnet för att veckla ut resursträdet.
Om en resurs i listan har en pil till vänster om namnet så kan du klicka på den för att veckla ut respektive fälla ihop listan av undersidor.
För att redigera ett dokument, klicka på titeln.
Ovanför trädet finns även en rad ikoner. Ställ muspekaren på dem för en förklaring av vad de gör.
Genom att högerklicka (eller Ctrl-klicka på Mac) på en resurs öppnar du snabbmenyn. Här kan du t.ex. skapa en undersida genom att klicka på Skapa > Skapa ett dokument här. Då slipper du flytta sidan till rätt kategori efter att du skapat den. Klickar du på Redigera resurs eller Snabbuppdatera resurs kan du genast börja redigera sidan.
Vi återkommer längre fram till hur man redigerar olika typer av innehåll, men för att redigera en vanlig textsida i MODx Manager är grunderna alltid dessa:
Spara ofta! Du kan förlora dina ändringar om du tappar internetuppkopplingen, datorn kraschar eller om du sitter för länge med samma sida.
Gör ett av följande för att se hur en sida ser ut när du har gjort ändringar:
Ser du inte dina ändringar kan du ibland behöva klicka CTRL + F5 eller rensa webbläsarens cacheminne, beroende på vilken webbläsare du använder och hur den är inställd.
Editorn i dokumentinnehållsfönstret fungerar likt Word. Några viktiga saker att tänka på:
Ovanför editorn finns ett antal knappar. Bekanta dig med knapparnas funktion genom att ställa muspekaren på dem så visas en beskrivning, och prova dem gärna på en sida som inte är publicerad.
För att ta bort en rubrik kan du antingen radera texten, eller ställa markören i textraden och välja Stycke i dropplistan Format.
Förutom att göra rubriker och använda knapparna för fet och kursiv stil kan du även välja vissa förutbestämda format på texten. Markera texten och välj en stil ur dropplistan Stilar.
För att se vad de olika stilarna gör titta på din exempelsida som du hittar på http://www.dinurl.se/ovrigt/exempelsida.html eller på innehållsidan i demot, och prova dig fram på en opublicerad sida.
I innehållet kan man skapa länkar till sidor på den egna webbplatsen, filer (t.ex. pdf- eller doc-filer) och andra webbplatser.
För att skapa en ny sida, gör ett av följande:
eller
För att flytta en sida, "ta tag" i den i resursträdet genom att klicka och hålla nere musknappen. Dra den till önskad plats i resursträdet och släpp den där. Sidan är nu flyttad!